Bearbetning av plåt

Plåt är en metall som både är slitstark och otroligt tålig, samtidigt som den är elegant tunn, lätt samt smidig att forma som man vill. Väljer man plåt får man mest kvalité för minsta möjliga kostnad, samtidigt som man har mängder med olika bearbetningar av plåt att välja mellan för att få det precisa resultat man vill ha.

Bearbetning av plåt kan ske på en mängd olika sätt och är egentligen bara ett samlingsnamn för de olika teknikerna och processerna som finns för att forma plåten. Vanliga tekniker för bearbetning av plåt är exempelvis att använda plåtbockning. Genom att utsätta plåten för enorma presskrafter på flera ton så kan man bända och forma plåten bäst man vill. Plåtbockning utförs med hjälp av kantpressar som säkerställer att det skapas räta vinklar, vilket gör att plåtbockning med fördel används vid tillverkning av möbler. Vid användning av plåtbockning kan det dock behövas en viss del av efterhandsarbete i form kompletterande svetsning, vilket dock inte krävs i alla fall.

En annan vanlig bearbetning av plåt är kantpressning, en metod som är mycket kostnadseffektiv oavsett hur många delar som ska behandlas. Kantpressningen sker med en hydraulisk press, en press som ger större precision. Den hydrauliska pressen har två verktyg som sitter i som ett gap, med olika verktyg på över och undersida. Det översta verktyget har formen av en kniv medan den nedre är spårformat och när pressen trycks ihop formas plåten efter detaljerna i gapet.

Även laserskärning används vid bearbetning av plåt, då laserskärningen ger precisa och väldigt fina snitt samtidigt som metoden är väldigt enkel. Lasern värmer upp den yta som ska beskäras och plåten smälter på den plats man träffar med laserstålen vilket ger en felfri snittyta. Då lasern är såpass precis och tunn fungerar den utmärkt för att gravera mönster i plåten, något som självklart kräver en viss teknisk kunskap.

About the author

admin

View all posts