Olika slags lantbruksmaskiner

I lantbruket har man kommit ganska långt från det äldre bondesamhället där redskapen och verktygen enbart bestod av en lie, och på sin höjd en plog som drogs av en häst. Idag finns en hel uppsättning av moderna maskiner för att göra det hårda arbetet så skonsamt och enkelt som möjligt. Här nedan redogörs kort för de vanligast förekommande lantbruksmaskinerna och vad de används till.

Traktor

Detta är den självklara maskinen på ett lantbruk, som tar sig fram med enkelhet överallt, särskilt om man väljer en fyrhjulsdriven modell. En mängd olika specialredskap kan kopplas på en traktor, vilket gör den otroligt mångsidig: släpvagn, plog, snöplog, lyftkran är bara några av de användningsområden som finns. När det handlar om lantbruksmaskiner ska man absolut börja med just en traktor.

Skördetröska

För den som har spannmål och annat att skörda och är ägare av stora fält, är en skördetröska ett måste för att underlätta arbetet. Skördetröskor finns i en mängd olika utföranden, storlekar och prisklasser och väljs ut baserat på specifikt behov.

Harv

En harv används till markbearbetning av olika former och kan användas både på mark där det växer gräs och på öppen jord. Genom att använda en harv luckras jorden upp, så att den förbereds för sådd.

Spridare

För att kunna distribuera gödsel på bästa sätt över det som såtts, används enklast en så kallad spridare. Spridaren kopplas med enkelhet på en vanlig traktor och är försedd med ett visst antal kanaler för distribution.

Lastare

En lastare är ett oumbärligt redskap när det handlar om lantbruksmaskiner. Den används till att, precis som namnet antyder, lasta och passar de allra flesta traktorer. Med en lastare kan man enkelt och problemfritt lasta sina färdiga balar på exempelvis ett släp eller en lastbil. Det finns en mängd olika lastare att välja bland, alla med olika egenskaper.

About the author

admin

View all posts