Kurt Wallanders Ystad

Med sina kriminalromaner om Kurt Wallander har författaren Henning Mankell satt den lilla skånska staden Ystad på kartan. Flera miljoner läsare från världens alla hörn har följt Wallander i hans jakt på olika mördare genom trånga kullerstensgränder och vackra korsvirkeshus. Mitt i denna landsbygdsidyll bland äppelodlingar och rapsfält bor kommissarie Kurt Wallander. Turistnäringen har fått sig ett rejält uppsving och det finns gott om vandringar till verkliga inspelningsplatser i det lilla samhället.

Den som bokstavligen vill gå i Wallanders fotspår kan verkligen göra det. Fritiofs konditori där han brukar fika finns nämligen i verkligheten och lägenheten på Mariagatan där han bor finns också på riktigt. Lilla Ystad förvandlades nämligen redan 2004 till en levande filmkuliss. Det var då böckerna om kriminalkommissarie Kurt Wallander började filmatiseras mitt i den skånska myllan och tillika författaren Henning Mankells hemstad. Ystad blev dock känt redan 1991 när den första boken kom.

Totalt har omkring 50 filmer spelats in i både Ystad och trakterna kring Österlen i Skåne. Något av fascinationen kring Henning Mankell och hans författarskap ligger troligen i genidraget att skapa en fiktiv värld som faktiskt utspelar sig i verkliga miljöer. Den lugna och vackra landsbygdsidyllen med anor från medeltiden skapar en ljus och god kontrast till ondskan som döljer sig i skuggorna där grymma och blodiga brott utspelar sig. Den skarpa gränsen mellan vad som är verklighet och vad som i själva verket är fiktion flyter ihop.

De skickliga filmskaparna blandar det verkliga Ystad med olika slags studioscener, miljöer och specialarrangerade effekter för att få till Kurt Wallanders Ystad. Invånarna i den lilla staden är numera vana vid all uppmärksamhet och att hela stadsdelar kan stängas ner när en viktig scen måste spelas in. All uppståndelse tas med den skånska oberördheten där inte ens världskändisskap imponerar nämnvärt när man lever mitt i en filmkuliss.

About the author

admin

View all posts